האם כדאי ללמוד MBA בחו"ל?
"דיקן בית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת ת"א… מתפנה לחשבון נפש מרחיק לכת שעיקרו המלצה למתכננים ללמוד מינהל עסקים לתואר שני להעדיף את אחד מ-20 בתי הספר הטובים בארה"ב על פני לימודים בארץ". (דה מרקר)
"פרופ' צבי פירן, דיקן בית-הספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית, על הדו"ח העגום בנוגע למצב בתי-הספר למינהל עסקים בישראל: "הסגל בארץ מבוגר. יש לנו עתודה צעירה מהמעולות בעולם, אך כולה בחו"ל".
"ראשי בתי הספר למנהל עסקים באוניברסיטאות תוקפים את פרסום מסקנות הוועדה הבינלאומית, שמתחה ביקורת על רמת לימודי מנהל עסקים באוניברסיטאות ובמכללות בישראל". (גלובס)
"לאחר כמה שנים שחונות, שבו המשכורות של בוגרי MBA לצמוח בארה"ב, במיוחד בוגרי בתי הספר היוקרתיים. בוגרי הרווארד, למשל, זוכים לשכר שנתי התחלתי ממוצע של 174 אלף דולר". (גלובס)
"יותר ישראלים עוברים ללמוד מנהל עסקים בחו"ל". (המהדורה המרכזית, חדשות ערוץ 2)
בדירוגים החשובים בעולם של תוכניות ה-MBA המובילות (למשל, הדירוג של ה- Financial Times), לא כלולות תוכניות MBA ישראליות בין 100 התוכניות המובילות בעולם.
בוגרי תוכניות ה-MBA המובילות בעולם אשר עובדים בחו"ל לאחר הלימודים משתכרים בממוצע, להערכתנו, שכר נטו הגבוה פי שלושה עד ארבעה משכרם הממוצע של בוגרי תוכניות MBA בארץ, פער שהולך ומתרחב לאחר מספר שנות נסיון.
סקר של GMAC ב-2011 מצא כי הרוב הגדול של בוגרי ה-MBA מייחסים ערך רב לתואר ומעריכים כי לא היו יכולים למצוא את העבודה שלהם בלעדיו, וכי ללא ספק היו עושים אותו שוב בדיעבד. 93% מבוגרי 2011 טענו כי העבודה שמצאו לאחר התואר היא בדיוק מה שחיפשו, ו-82% מבוגרי 2011 אמרו שהשכר שלהם תאם את הציפיות שלהם או עלה עליהן. מבחינת התשואה להשקעה, הבוגרים הצליחו להחזיר שליש מההשקעה הכלכלית בתואר במהלך השנה הראשונה לאחר סיומו, ואת ההשקעה כולה במהלך 4 השנים לאחר סיום התואר. לאחר 10 שנים הבוגרים הכפילו את התשואה להשקעה שלהם. הבוגרים שהשתתפו בסקר דיווחו על משכורת חציונית של 95,000 דולר ו-18,123 דולר בממוצע של תוספות ובונוסים.
דירוג התוכניות המובילות בארה"ב של "פורבס" לשנת 2015 מראה כי השכר הממוצע של בוגרי עשר התוכניות המובילות ב-2014 עמד על 201,000 דולר בשנה, שהם פי 2.5 עד פי 3 משכרם לפני ה-MBA.
בין בוגרי ה-MBA בחו"ל אישים כמו ג'ורג בוש הבן (הרוורד), קופי אנאן (MIT), בנימין נתניהו (MIT) וראשיהם של רבים מ- 500 התאגידים הגדולים בעולם.
לימודי MBA בבתי הספר למנהל עסקים המובילים בעולם פותחים בפניך אפשרויות תעסוקה ניהוליות בחו"ל בקרב החברות המובילות בעולם. הקבלה לתואר MBA בארה"ב, למשל, כוללת גם רשיון לעבודה לאחר הלימודים. זוהי סיבה מרכזית לכך שמועמדים רבים פונים לתוכניות המובילות בארה"ב, ובפרט אלו באוניברסיטאות המשתייכות ל- Ivy League ("ליגת הקיסוס"). בין החברות המגייסות סטודנטים ל-MBA בקמפוסים של 50 התוכניות המובילות בעולם:
- חברות ייעוץ אסטרטגי מובילות בעולם, כגון: McKinsey, BCG, Bain, Booz Allen, Mercer, AT Kearney, Marakon
- בנקי השקעות מובילים בוול סטריט, כגון: Goldman Sachs, Morgan Stanely, JP Morgan, Lehman Brothers
- חברות פיננסים מובילות, כגון: Citibank, American Express, GE Capital, Mastercard
- חברות תעשייה, מוצרי צריכה והיי-טק מובילות, כגון: General Electric, Amazon, IBM, Google, Microsoft, Gillette, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive
לימודי MBA בתוכניות המובילות בעולם למעשה פותחים בפניך את האפשרות לעבוד גם בקרב חברות קטנות יותר, המובילות או המלהיבות בעולם בתחומן, החל מחברות ביוטכנולוגיה מובילות, דרך חברות נדל"ן מובילות וכלה בקרנות השקעה, גידור והון סיכון המובילות בתחומן.
מתוך ראיון עם נועם קאן, סטודנט ב-LBS:
"לונדון ביזנס סקול מיוחד בארבעה היבטים: יוקרה, מיקום, גמישות וגיוון. נהוג לחשוב ש-LBS ואינסאד הם שני בתי הספר למנהל עסקים מחוץ לארה"ב שהיוקרה שלהם משתווה לבתי הספר האמריקאים. עבור מועמד שמחפש ללמוד באירופה ולא רוצה לוותר על היוקרה והמעמד של התואר, לונדון ביזנס סקול הוא בחירה מצוינת. המיקום של ביה"ס בלונדון הוא מאפיין חשוב נוסף. לונדון היא לא רק עיר נהדרת לחיות בה אלא גם מקום מצוין לעבוד בו לאחר התואר – הסקטור הפיננסי בעיר הוא שני רק לזה שבניו יורק.
לונדון ביזנס סקול הוא אחד משני בתי הספר היוקרתיים באירופה, וככזה הוא משמש בסיס לגיוס לחברות מכל העולם. רוב הסטודנטים מעדיפים לעבוד בלונדון, בה התחרות קצת יותר קשה. סצנת העסקים בלונדון נשלטת בידי שירותים פיננסים, ולכן LBS הוא מקפצה מצוינת לכל מי שרוצה לעבוד בבנקאות השקעות, הון סיכון ופינטק. בלונדון גם נמצאות חברות סטארט-אפ רבות וחברות יעוץ, כך שיש אפשרויות בשפע. מרכז הקריירה של ביה"ס תומך מאוד ועושה עבודה נהדרת בהבאת מגייסים וחיבורם עם הסטודנטים. מדריכי הקריירה מנוסים וזמינים ומסייעים לסטודנטים באופן תמידי בתהליך חיפוש העבודה."
מתוך ראיון עם אופיר דגן, סטודנט ב-LBS:
"הבנתי שתארים מתקדמים שאינם מאוניברסיטה מוכרת ונחשבת מהווים נקודה חולשה בהתקדמות בארגונים גדולים בדגש על מדינות מערביות.
אני בחרתי באוניברסיטה הזו הן בגלל שהיא דורגה במקום הראשון באירופה וכאחת מהאוניברסיטאות המובילות בעולם בתחום הניהול, והן בגלל שהאוניברסיטה הזו מתמחה בהכשרת ניהול בכיר בניגוד לאוניברסיטאות אחרות שעושות דברים רבים אחרים. רף הכניסה הגבוה היה מבחינתי נקודת חוזקה שנתנה לי את ההערכה המוקדמת, שהאנשים שאיתם אלמד יהיו בהתאם הן מבחינת ניסיון והן מבחינת היכולת שלהם לתרום לי באופן בלתי פורמאלי במהלך הלימודים.
הופתעתי מאוד לטובה לגבי הערך המוסף שהלימודים מספקים לך מעבר ללימודים עצמם, לאוניברסיטה יש עשרות רבות של מועדונים אשר דרכם ניתן לקבל הכשרות רבות נוספות אשר מעניינות אותך כאינדיבידואל. אני הרגשתי במהלך הלימודים שאני לא יכול להכיל את כלל הנושאים שמעניינים אותי ואשר נגישים לי ברמה של הרצאות (לאורך המגיפה כלל המפגשים היו אונליין, דבר שהיה מאוד יעיל מבחינתי בכדי למקסם את הזמן שלי) והיו מקרים רבים שהייתי צריך לתעדף את הנושאים שחשובים בעיני יותר לעומת אחרים. בממוצע נכחתי לפחות בשלוש הרצאות בשבוע שהיו מחוץ ללימודים הפורמאליים (בדרך כלל זה היה בשעות אחה"צ או הערב).
המחיר הכספי הגבוה של הלימודים נותן החזר השקעה גבוה במיוחד וכמובן שהוא ניתן לאומדן בכל מקרה לגופו. אני לאורך השנתיים הללו אמרתי לעצמי שהעלות בטלה בשישים לעומת מה שקיבלתי חזרה וככל שהזמן עבר לאורך הלימודים, תחושה זו רק התחזקה."
מתוך ראיון עם יואב שחורי, בוגר טאק:
"טאק לוקח את חוויית ה-MBA לאקסטרים. טאק הוא חלק מדארטמות' קולג' שנחשב לאוניברסיטה בליגת הקיסוס, הממוקמת בהנובר, ניו המפשייר, ליד נהר קונטיקט הגובל בוורמונט. טאק נותן לסטודנטים חוויית למידה של פעם בחיים ומתאפיין בכיתה קטנה ומגובשת. הסטודנטים וסגל ההוראה הופכים את החווייה בטאק ליחודית, מה גם שביה"ס ממוקם באיזור יפה עם אגמים שאפשר לשחות בהם בקיץ, ומסלולי סקי שאפשר לגלוש בהם בחורף. אם אתם מעוניינים בחוויית MBA שונה אבל כזו שלא מתפשרת על רמה אקדמית גבוהה. טאק הוא המקום בשבילכם.
היופי בקהילה של טאק ובחוויית ה-MBA הוא שאין לך זמן פנוי! אבל בקטע טוב… לאחר שיום הלימודים נגמר ואתה מסיים את המשימות בקבוצת הלימוד (קבוצות של 5 סטודנטים), תמיד יש פעילויות העשרה בקמפוס ובאיזור – אירועי גיוס, מרצים אורחים, אירועים חברתיים, מסיבות, פעילויות ספורטיביות (כדורגל, הוקי קרח…), פעילויות לילדי טאק. אף פעם לא חסר מה לעשות.
בטאק יש הזדמנויות תעסוקה רבות – כל חברות היעוץ הגדולות (מקינזי, BCG, ביין, פרתנון, LEK) מגיעות לקמפוס לראיין סטודנטים, וכך גם בנקים (GS, JPM, MS, UBS), חברות טכנולוגיות (מיקרוסופט, אמזון, אדובה), חברות תעשייתיות (דאנאהר, קולגייט, CVS) ועוד! משרד הקריירה של טאק מעורב מאוד ומסייע לכל סטודנט בתהליך הגיוס.לכל סטודנט מוצמד יועץ קריירה שדלתו תמיד פתוחה. שיעורי התעסוקה של בוגרי טאק הם תמיד סביב 97-98% ולביה"ס יש רשת בוגרים חזקה מאוד בכל העולם והם תמיד שמחים לעזור."
מתוך ראיון עם יונתן פרל, סטודנט ב-MIT:
"שמעתי רבות על התרבות בביה״ס, אבל כמו שארחיב בהמשך, לא תיארתי לעצמי עד כמה התרבות משמעותית בחיי היום יום שלך. בביה״ס כולם כולל כולם מעוניינים שתצליח – כמו שאת/ה מעוניינ/ת ששאר הסטודנטים יצליחו. החיים בקיימברידג׳ ובעיר בה לומדים סטודנטים מאוניברסיטאות עילית כמו הרווארד, יוצרת חיי חברה מדהימים, ובטח לסטודנטים ישראלים, האפשרות לבלות עם סטודנטים מ-HBS ו-HKS היא נפלאה. למעשה, מקבלים חוויה מצד אחד של עיר סטודנטיאלית ומצד שני חוויה של מגורים בעיר גדולה.
מבחינת חברות שמגייסות בביה״ס, אזי שניתן למצוא את כל החברות הגדולות בעולם בכלל התחומים (אמזון, מקינזי, BCG, Bain, גוגל, אפל, גולדמן זאקס וכו) וכן חברות קטנות יותר כגון סטארטפים וVCs. כמו כן, במידה והחברה בה אתם מעוניינים לעבוד אינה מגייסת באופן רשמי בביה״ס, ניתן בקלות רבה למצוא ברשת הבוגרים של ביה״ס, אנשים שישמחו לעזור לך להגיע לאדם המתאים.
אחד הדברים שאני מאוד אוהב בתוכנית ה-MBA של MIT Sloan School of Management הוא שתוכנית הלימודים מחלוקת כך שיש Core sementer אחד בו לומדים את כל קורסי החובה (ניתן להוסיף גם קורס בחירה אחד – אופציונלי), ואילו שאר שלושת הסמסטרים כוללים קורסי בחירה בלבד – מה שמאפשר מרחב גמישות לכל סטודנט/ית לבנות את תוכנית הלימודים המתאימה לו/לה ביותר."
כן. ישראלים לא מעטים למדו MBA בחו"ל על מילגה מלאה. אחרים זוכים למלגות חלקיות, ורבים לוקחים הלוואות דרך האוניברסיטה על מנת לממן את הלימודים.
המלגות ניתנות בעיקר על סמך הישגי העבר ופוטנציאל להצלחה בעתיד, ותדע עליהן בד"כ רק לאחר שהתקבלת ללימודים.
ההלוואות ניתנות בד"כ ע"י האוניברסיטה לכל מי שהתקבל ללימודי ה-MBA בתוכנית מובילה. לעיתים נדרשת חתימה של ערב אמריקאי לצורך קבלת ההלוואה.
יצויין כי קל יותר לקבל את המלגות באוניברסיטאות המדורגות במקומות 10-30 בארה"ב ובאירופה מאשר בטופ-10.
א. לימודי MBA בחו"ל נועדו להכשיר אותך לעבוד בקרב חברות "דוברות אנגלית" ובתרבות אמריקאית (או אירופאית).
ב. לימודי MBA בתוכנית מובילה בחו"ל מכניסים אותך ל"רשת של קשרים" עם סטודנטים ובוגרים מכל העולם אשר תסייע לך להצליח בתפקיד ניהולי בחברות מובילות בעולם.
ג. חברות מובילות בעולם מגייסות, בקמפוס עצמו, את בוגרי התוכניות המובילות בעולם למסלולי ניהול בחו"ל.
בנוסף, לימודי MBA בבתי הספר למנהל עסקים המובילים בעולם נחשבים ל"חוויה של פעם בחיים". בוגרי התוכניות מסבירים לעיתים קרובות כי מעבר לשיפור האנגלית ולשיפור היכולת לעבוד ולחיות בסביבה לא-ישראלית, מדובר בשנתיים אינטנסיביות, בלתי נשכחות, עם "הטובים והמבריקים" של הזירה העסקית מהעולם כולו, שנתיים שבמהלכן תבנה יחסים "לכל החיים" עם אותם חברים ללימודים.
כמו בכל מוצר יוקרה, החסרון העיקרי של תוכניות ה-MBA המובילות בעולם הוא העלות. שכר הלימוד לשנה עומד על 50-55 אלף דולר, ומעבר לכך ישנן עלויות מחיה, אוכל, שכר דירה וכו'. תוכניות השנתיים (ארה"ב בד"כ) עולות בד"כ יותר מפי אחת וחצי מתוכניות השנה (אירופה בד"כ) בשל אורך הזמן הכפול.
בנוסף, הלימודים דורשים יציאה מהארץ למספר שנים, שמשמעותה התרחקות מהמשפחה ומ"רשת הקשרים המקצועית" שבארץ לתקופה זו.