קצת על מבחן ה-GRE

ה- GRE® General Test הוא מבחן קבלה נפוץ לתואר שני ולתוכניות PHD בעולם, ומתאים הן למנהל עסקים והן לתחומים אחרים. המבחן זמין ביותר מ-1000 מרכזי בחינה ביותר מ-160 מדינות. ברוב המדינות המפותחות המבחן הממוחשב זמין במשך כל השנה. גם בישראל ה-computer-based GRE revised General Test זמין.
ניתן להיבחן פעם אחת ב-21 יום, ועד 5 פעמים בשנה. עלותו של המבחן $205.

המבחן הממוחשב הוא אדפטיבי, כלומר רמתה של כל שאלה נקבעת על פי רמות השאלות שקדמו לה. ככל שעונים נכון על מספר רב יותר של שאלות, כך עולה רמתן של השאלות הבאות, וככל שעונים שגוי על יותר שאלות, כך יורדת רמתן. הציון הסופי נקבע בעיקר על פי רמתן של השאלות הנכונות ולא רק על סמך מספר השאלות הנכונות. לחלק מהשאלות יש רק תשובה אחת נכונה, לחלק יש מספר תשובות נכונות וחלק מהשאלות אינן אמריקאיות ויש לכתוב תשובה.

מבנה המבחן

המבחן ניתן כמבחן ממוחשב או במבחן על נייר. המבחן הממוחשב לוקח 3 שעות ו-45 דקות בעוד המבחן בנייר לוקח 3 שעות וחצי. שני סוגי המבחן מורכבים מהחלקים הבאים:

  • Verbal Reasoning – החלק המילולי בודק את יכולת הנבחן לנתח ולהעריך חומר כתוב ולהבין קשרים ויחסים בין משפטים ורעיונות. חלק זה כולל שאלות בהבנת הנקרא, השלמת טקסטים והקבלת משפטים. במבחן הממוחשב כולל החלק המילולי שני חלקים אשר בכל אחד 20 שאלות ולכל חלק מוקצבות 30 דקות, בעוד במבחן הנייר כולל החלק המילולי שני חלקים של 25 שאלות כל אחד עם 35 דקות לכל חלק. בתוך כל חלק ניתן לקפוץ בין שאלות ולחזור אחורה, וכן לשנות תשובה לשאלה שנפתרה כבר.
  • Quantitative Reasoning – החלק הכמותי בודק יכולת פתרון בעיות ומתמקד במושגים בסיסיים (ברמת תיכון) במתמטיקה, אלגברה, גאומטריה וניתוח מידע. חלק זה אינו בודק יכולת חישובית ולכן במבחן הממוחשב מופיע מחשבון על המסך לצורך ביצוע החישובים, בעוד במבחן הנייר מספקים לנבחן מחשבון. החלק הכמותי כולל שני חלקים שבמבחן הממוחשב כל אחד מהם כולל 20 שאלות ויש לסיימו תוך 35 דקות, לעומת 25 שאלות ו-40 דקות במבחן הנייר. בתוך כל חלק ניתן לקפוץ בין שאלות ולחזור אחורה, וכן לשנות תשובה לשאלה שנפתרה כבר.
  • Analytical Writing – חלק הכתיבה בודק חשיבה ביקורתית ואת היכולת לבטא רעיונות מורכבים בצורה ברורה. הניקוד בין 0-6 בקפיצות של חצי נקודה. הוא מורכב משתי משימות נפרדות, לכל אחת מוקצבת חצי שעה – ניתוח נושא וניתוח טיעון. כל חיבור נבדק ע"י 2 קוראים.
  • המבחן הממוחשב עשוי לכלול שני חלקים נוספים שלא משפיעים על הציון וכוללים שאלות נסיוניות אותן שוקלת החברה שמנפיקה את המבחן להכניס בעתיד.

 

ציונים

ציון ה-GRE תקף לחמש שנים.
החלק הכמותי במבחן מקבל ציון שנע בין 130-170 בהפרשים של נקודה אחת, וכך גם לגבי החלק המילולי.
חלק הכתיבה האנליטית מנוקד בין 0-6 בהפרשים של חצי נקודה.

במבחן ה-GRE הממוחשב, ניתן לקבל באופן לא רשמי את הציונים לחלקים המילולי והכמותי עם סיום הבחינה. את הציון על חלק הכתיבה האנליטית לא ניתן לקבל במקום משום שהחיבור עובר תהליך בדיקה שונה שלוקח יותר זמן. הציונים הרשמיים המלאים נשלחים אל הנבחן תוך 10–15 ימים מיום המבחן. ביום המבחן ניתן לציין ארבעה מוסדות אליהם יישלח הציון (זה כלול במחיר הבחינה; במידה ורוצים לשלוח את הציון למוסדות נוספים אפשר להזמין תמורת תשלום נוסף של $27), ודו"ח הציון כולל תוצאות מכל המבחנים בחמש השנים האחרונות.

חשוב לציין שה-GRE מאפשר לנבחן לבחור על אילו תוצאות לדווח:
ביום המבחן, כשהנבחן רואה את התוצאה שלו בסיום המבחן הוא יכול לבחור לא לשלוח אותה כרגע, או לשלוח אותה לארבעת המוסדות שבחר, או לשלוח אליהם את כל התוצאות שלו מחמש השנים האחרונות.
לאחר יום המבחן, יכול הנבחן להזמין ולשלוח דוחות ציונים נוספים, וגם בהם לבחור איזה ציון לכלול מבין כל המבחנים שעשה בחמש השנים האחרונות.
בכל מקרה, בתי הספר יראו רק את הציון עליו בחר הנבחן לדווח, ולא יקבלו כל אינדיקציה שיש לו ציונים נוספים מבחינות נוספות.

סוגים שונים של המבחן

פרט למבחן ה-GRE הכללי ישנם סוגים מיוחדים נוספים של ה-GRE שנקראים Subject Tests ומיועדים למועמדים לתואר שני, בעיקר בתחומי המדעים המדויקים ומדעי החיים. מבחנים אלה בוחנים ידע בתחום ספציפי (בניגוד למבחן הכללי שלא בודק ידע ספציפי אלא כישורים ויכולות), והמועמד יכול להיבחן בהם בנוסף למבחן ה-GRE הכללי שנדרש ע"י ביה"ס, למרות שהם עצמם אינם נדרשים בדרך כלל, רק כדי להפגין ידע בתחום בו הוא מבקש ללמוד, להראות שהוא רציני ובכך לשפר את סיכויי הקבלה שלו.

ישנם subject tests בתחומים הבאים: ביולוגיה, כימיה, ספרות אנגלית, מתמטיקה, פיזיקה, פסיכולוגיה.
המבחנים האלה הם Paper based וניתנים רק ב-3 מועדים במהלך השנה: ספטמבר, אוקטובר ואפריל.

מי מקבל את המבחן?

אלפי תוכניות לתואר שני ו-MBA מקבלות את המבחן הכללי. אגב, קבלתו ע"י תוכניות MBA כתחליף ל-GMAT החלה פני מספר שנים, אך למרות שבאופן רשמי ועדות הקבלה מסתכלות באופן שווה על שני המבחנים, ישנן שמועות לא רשמיות שועדות הקבלה עדיין מעדיפות את ה-GMAT מאחר והוא מבחן ותיק יותר ולכן יש להן היכרות טובה יותר עם המבחן ועם יכולתו לנבא את איכות המועמד.