תוכניות MBA עם התמחויות – MBA Specializations

סוגים שונים של התמחויות MBA

MBA הוא בדרך כלל תואר של שנתיים שמיועד כדי ללמד את הסטודנט נושאים שונים במנהל עסקים. השנה הראשונה של התואר נותנת לסטודנטים מושג כללי לגבי נושאים שונים בניהול, ולקראת סיומה מוצגים בפני הסטודנטים תחומי התמחות שונים. בשנה השניה הסטודנטים בוחרים התמחות אחת מבין מגוון של אפשרויות, ובחירה זו עלולה להיות קשה לסטודנטים מאחר ועליהם לשקול את מטרות הקריירה שלהם ואת ההתפתחות המקצועית שלהם כדי לקבל בחירה נכונה. סטודנטים יכולים לבחור תוכנית ניהול כללי או להשלים התמחות כחלק מתוכנית ה-MBA. בסופו של דבר כל הסטודנטים מקבלים את אותו התואר, ללא קשר להתמחות אותה בחרו.

תוכלו לקרוא עוד על דירוגי ההתמחויות של התוכניות המובילות כאן, ועל ההתמחויות השונות בעמודים הספציפיים שלהלן:

Business Analytics

אסטרטגיה

התנהגות ארגונית

חשבונאות

יזמות

כלכלה

מימון

משאבי אנוש

משפטים

נדל"ן

ניהול בינ"ל

ניהול כללי

ניהול מלכ"רים/אתיקה ואחריות חברתית

ניהול מערכות בריאות

ניהול מערכות מידע וטכנולוגיה

ניהול פרויקטים

ניהול שרשרת אספקה ולוגיסטיקה

קיימות

שיווק

תעשיה ותפעול

תקשורת ובידור

.

איך לבחור התמחות MBA

ישנם סוגים רבים של תוכניות MBA, אולם רוב הסטודנטים הולכים על בטוח ובוחרים נושאים פופולריים כגון מימון, שיווק או ניהול כללי. אחת הסיבות לכך היא שהם לא חוקרים לעומק את כל סוגי ההתמחויות האפשריות, וזה חבל כי רק לאחר שתכירו את כל האופציות תוכלו לבחור את זו שהכי מתאימה למטרות הקריירה שלכם.

ככל שיותר אוניברסיטאות מציעות תוכניות MBA, הבחירה ביניהן הופכת לקשה יותר, ומה שלא מקל על העניין הוא העובדה שכיום בתי ספר רבים סוטים מהגישה הכללית ומתואר ה-MBA הטיפוסי שהיה נפוץ ב-30 השנים האחרונות, ומציעים מגוון רחב של התמחויות כגון לימודי מימון, ביטוח וניהול סיכונים, חשבונאות, טכנולוגיה ואפילו ניהול ספורט.

ההתמחויות הסטנדרטיות הן שיווק, מימון, משאבי אנוש, טכנולוגיית מידע, תפעול ויזמות, אולם ישנם תחומים ספציפיים יותר שמתפתחים באופן מהיר, כגון אחריות חברתית, ניהול יין, ניהול פוטבול, ניהול בתי מלון ועוד.

אז איך תוכלו לבחור מהי ההתמחות שהכי מתאימה לכם? ישנם מספר קריטריונים שצריך לשקול כדי לקבל בחירה שתשרת אתכם בטווח הארוך:

  • דירוגים – עליכם לוודא שבית הספר מדורג גבוה עבור ההתמחות (ראה קישורים למעלה). ישנם דירוגים ספציפיים לפי התמחות, ולכן חשוב לעשות מחקר ולבחור בית ספר שמדורג גבוה עבור ההתמחות אליה אתם שואפים.
  • אורך התוכנית – ישנן תוכניות MBA של שנה ושל שנתיים. תוכנית של שנתיים תאפשר לכם לימודים כלליים בשנה הראשונה ולימודים של התמחות ספציפית בשנה השניה. בתוכנית של שנה אין מספיק זמן לכסות גם נושאים כלליים וגם את הנושאים שקשורים להתמחות הספציפית.
  • העדפות אישיות – אם אתם מעדיפים לעבוד לבד או מחשיבים את עצמכם כמנהיגים, התמחות ביזמות עשויה לעזור לכם במסע להקמת עסק משלכם. חושבים על קריירה במערכת הבריאות? תואר עם התמחות בניהול מערכות בריאות יכול להיות האופציה הטובה ביותר עבורכם. חשבו טוב על ההעדפות והמטרות שלכם.
  • עניין אישי – אילו קורסים עניינו אתכם במיוחד בתואר הראשון? אם סלדתם ממתמטיקה ואהבתם יחסים בינלאומיים, עדיף שתבחרו התמחות בניהול בינ"ל על פני התמחות במימון. מומלץ גם שתעברו על הציונים שלכם מאותם קורסים כדי להיזכר באילו תחומים הייתם טובים יותר ומצאתם עניין. אם אתם שוקלים ללמוד תואר MBA, עשו זאת קודם כל עבור עצמכם ובחרו התמחות שמעניינת אתכם, ולא רק כזו שתהיה מועילה למטרות הקריירה שלכם.
  • מטרות קריירה – האם אתם רוצים להקים עסק משלכם או להשתלב בחברה גדולה? האם אתם מעוניינם בתפקיד שמצריך נסיעות או שתעדיפו להשתקע בעיר גדולה? אם תבינו איפה תרצו להיות בעוד חמש שנים, תדעו איפה להתחיל לחפש עכשיו. האם אתם מעוניינים להישאר באותו תחום או לעבור הסבת קריירה? לאלו שעובדים במימון ומעוניינים להתקדם בתחום מומלץ התמחות במימון שתפתח להם דלתות למשרות בכירות יותר, אולם אם אתם מרגישים שמיציתם את התחום שלכם ואין לכם אפשרות להתפתח בו, כדאי שתשקלו שינוי בקריירה ולכן מומלץ לבחור בהתמחות חדשה. הכי חשוב לשקול את הנסיון שלכם בקריירה עד כה ואת המטרות העתידיות.

לאחר ששקלתם את כל הגורמים הנ"ל, התחילו לחקור את תוכניות ה-MBA השונות ואת ההתמחויות שלהן. למרות התחומים החדשים שמתפתחים כל הזמן, רוב בתי הספר מציעים כמה התמחויות סטנדרטיות. מומלץ לבדוק את התוכניות המובילות ואת רשימת ההתמחויות שהן מציעות, שרשומות בדרך כלל באתר בית הספר. בקשו אינפורמציה נוספת מבתי הספר שמעניינים אתכם, ושקלו לבקש להיפגש עם המרצים שמלמדים את הנושאים שמעניינים אתכם, מה שיכול לעזור לכם לבחור את תחומי הלימוד ואת האוניברסיטה. הפגשו עם יועץ התוכנית בה אתם לומדים כדי שייעץ לכם לבחור את האופציה הנכונה עבורכם בהתבסס על ההעדפות והנקודות החזקות שלכם.