שלום לכולם,

השבוע ממשיכים בסדרת הכתבות שלנו שנכנסת ל"מאחורי הקלעים" של תכניות ה-MBA המובילות בעולם,

והשבוע נתמקד ב-Booth, ביה"ס למנהל עסקים של אוניברסיטת שיקגו.

ענבר גודמן, שסיימה את השנה הראשונה שלה ב-Booth MBA, משתפת אותנו בחוויה שלה:

.

מה מיוחד בביה"ס שלך? מה מבדיל אותו בעיניך מבתי ספר אחרים?

שני דברים שבהם בות' בולט לעומת בתי ספר אחרים הם הגמישות הרבה בבניית התכנית של כל סטודנט, ותרבות ה-Pay it forward החזקה שקיימת גם בין הסטודנטים וגם באינטראקציות עם בוגרים של בית הספר.

מעבר לכך, לבית הספר יתרונות משמעותיים נוספים בעיני – הרמה האקדמית הגבוהה (באמת לומדים פה), המרצים מהטובים בעולם והמגורים בעיר גדולה (שיקגו) שמספקים אפשרויות רבות לי ולבן הזוג שלי מבחינה חברתית, תרבותית ותעסוקתית.

האם חלו לאחרונה שינויים כלשהם בביה"ס או בתהליך הקבלה?

בית הספר שינה את שאלות החיבור לעומת שנים קודמות וכעת מועמדים נדרשים להשיב לשתי שאלות חיבורים.

מה תוכלי לספר על האוירה בביה"ס? היחסים בין הסטודנטים ובינם לבין המרצים? מה אתם עושים בזמנכם הפנוי?

האווירה בבית הספר נעימה ביותר, הסטודנטים שמגיעים לבות' הם חכמים מאוד, נעימים וחברותיים וקל ליצור חברויות. בית הספר מייצר שלל אפשרויות לאינטראקציות חברתיות ובשיקגו עצמה יש אינספור אפשרויות בילוי (ובפרט סצנת מוזיקה עשירה ואפשרויות קולינריות נהדרות). מעבר ללימודים הסטודנטים מארגנים הרבה טיולים ברחבי ארה"ב ומחוץ לה.

כמו בכל בית ספר אחר, הזמן של הסטודנטים מתחלק בין לימודים, רקרוטינג (חיפושי קריירה להתמחות / לאחר סיום התואר) ואירועים חברתיים. באופן אישי, באתי לשיקגו עם בעלי והבן שלנו (בן שנה וחצי), כך שאני מבלה חלק ניכר מהזמן הפנוי שלי איתם, אבל משתדלת להשתתף גם באירועים הגדולים שבית הספר עורך ולהשקיע זמן בקבוצות הסטודנטיאליות בהן אני פעילה.

מה תוכלי לספר על האיזור והעיר?

שיקגו עיר גדולה שכוללת שכונות רבות ששונות זו מזו מאוד. עיר נקיה מאוד ועשירה בתרבות, מוזיקה ואוכל מעולה. יש בעיר הכל מהכל ויש בה שפע של אפשרויות לרווקים, זוגות ומשפחות. רוב הסטודנטים בבות' גרים ב-Loop, שכונה במרכז העיר, מרחק 20 דקות מהקמפוס בדרום העיר. אזור המגורים העיקרי של הסטודנטים בתכנית נמצא בצמוד לפארק מילניום, הפארק הגדול בעיר הצמוד לאגם מישיגן, שבקיץ הופך לאתר מרכזי לאירועים, פסטיבלים והופעות בעיר. אזורי הבילוי המרכזיים בשיקגו נמצאים גם הם במרחק הליכה, והעובדה שכ-70% מהסטודנטים גרים בשכונה גורמת לכך שהאווירה הסטודנטיאלית מועתקת מהקמפוס לאזור הלופ (לא נדיר ללכת ברחוב ולפגוש חברים לכיתה גם בהליכה של 5 דקות).

לעומת הלופ שהיא שכונה מודרנית של בניינים רבי קומות, אזור האוניברסיטה שמר על החזות ההיסטורית של הבניינים ורובם עשויים לבנים ומוקפים בקיסוס, אך בית הספר למנהל עסקים נמצא בבניין חדש ומודרני. לבות' יש קמפוס נוסף במרכז העיר (Gleacher Center), שגם בו הסטודנטים יכולים לקחת שיעורים (כל שיעורי הערב והשיעורים שמתקיימים בסופי השבוע נערכים בו).

שיקגו היא אחת הערים הגדולות בארה"ב וככזו שדה התעופה שלה הוא צומת מרכזית וניתן להגיע ממנו בטיסה ישירה כמעט לכל עיר בארה"ב. התחבורה הציבורית בעיר נוחה מאוד ולא יקרה (לדוגמה, יש רכבת משדה התעופה ישירות ללופ בעלות של $2.5 לכיוון).

החורף בשיקגו קר למדי (לרוב הטמפרטורות מתחת ל-0). כל הבניינים ממוזגים בהתאם ומעיל ומגפיים איכותיים מאפשרים לעבור את החורף ללא כל בעיה. באביב ובקיץ העיר "מתעוררת לחיים".

מה לגבי הזדמנויות תעסוקה ומציאת התמחויות קיץ עבור הסטודנטים? האם משרד ההשמה שלכם חזק? האם המותג של ביה"ס עזר לך בחיפוש עבודה? האם יש חברות ספציפיות שמגייסות מביה"ס שלכם?

בות' הוא אחד מבתי הספר למנהל עסקים הטובים בארה"ב ובעולם ושמו הולך לפניו. בהחלט הרגשתי שלמותג של בות' יש יתרון והוא ממצב את הסטודנטים ככאלו בעלי אורייטנציה כמותית חזקה (לא בהכרח נכון, אך זו התפישה שמבוססת על החוזקה ההיסטורית של בות' בתחום הפיננסים).

בית הספר ידוע באיכות הגבוהה של צוות הקריירה (Career Services Office), ואכן הצוות הגדול של מאמנים ויועצים פועל לאורך כל השנה לספק תכנים איכותיים ולייצר קשרים עם מעסיקים וחברות שהסטודנטים מעוניינים להשתלב בהן. בית הספר שולח כל שנה עשרות סטודנטים לחברות המובילות בתחומים רבים לרבות ייעוץ, Investment Banking ועוד. בעוד שבעבר בית הספר היה מזוהה מאוד עם תחום הפיננסים, בשנים האחרונות סטודנטים רבים בוחרים התמחויות ב-Tech, ואחת המעסיקות העיקריות בבות' היא אמזון, אשר מציעה בכל שנה הצעות התמחות והצעות עבודה לעשרות סטודנטים. חברות נוספות שמעסיקות בוגרים רבים הן חברות הייעוץ הגדולות (McKinsey, The Boston Consulting Group, Bain) וגוגל.

אפשרויות התעסוקה שבית הספר מקדם אינן מוגבלות לשיקגו והסביבה, למרות שרבים מתאהבים באווירה הרגועה ובאופי הנעים של אנשי ה-Midwest ומחליטים להישאר באזור לאחר סיום התואר. בחלוקה גיאוגרפית, כ-30% מהסטודנטים בשנים האחרונות נשארו בשיקגו לאחר סיום התואר, כ-20% מהמחזור עוברים לחוף המזרחי, כ-20% לחוף המערבי והיתר באזורים אחרים בארה"ב ומחוץ לה.

בית הספר נותן לסטודנטים כלים רבים להצלחה בתהליך הגיוס, אך בעיני המשאב שמשלים את התמונה ומאפשר את ההצלחה הגדולה של הסטודנטים בבות' היא הרשת של הסטודנטים ובוגרי בית הספר. הנכונות של הבוגרים לעזור לסטודנטים הרשימה אותי מאוד, כמו גם הנכונות של סטודנטים משנה שניה להקדיש זמן ומאמצים על מנת לעזור לסטודנטים הנכנסים. מיד עם ההגעה לבית הספר נערכים מפגשים בלתי אמצעיים שמטרתם לעודד את הסטודנטים לפנות לבוגרים ולקבל את עזרתם, מה שממשיך לאורך כל השנה. באופן אישי יצא לי לדבר עם בוגרים בכל רמות ה"ותק" – מבוגרים טריים ועד מנכ"לים של חברות מובילות שלמדו בבית הספר לפני עשור או שניים, והיו מוכנים לתרום מזמנם על מנת לעזור לי ולסטודנטים אחרים להצליח.

איך התמודדת עם נושא הויזה?

אין ספק שעם בחירתו של טראמפ לנשיאות גברה אי הוודאות ביחס להעסקת עובדים שאינם אזרחים אמריקאיים, וחלק מהמעסיקים אינם מוכנים "להסתכן" בהצעת עבודה לסטודנט שאינו אזרח ארה"ב. למעשה, חברה שלוקחת מועמד שאינו אזרח תצטרך להגיש אותו להגרלת ויזת ה-H1B (ויזת עבודה), ובמידה והוא לא יזכה בויזה הוא לא יוכל להמשיך לעבוד בארה"ב מעבר לכשנה וחצי לאחר סיום התואר. סיכויי הזכייה עומדים על כ-35% עם תואר ראשון קודם (הסיכויים עולים מעט עם תואר שני קודם). חלק מהחברות מוכנות להגיש את העובדים שלהן לגרין קארד, שאינו כרוך בהגרלה.

ישנן תעשיות שבהן רוב החברות מוכנות לקחת סטודנטים זרים (למשל – טק וייעוץ), בעוד שבתעשיות אחרות מועמדים זרים יצטרכו לעבוד קשה או לבלוט יותר על מנת לקבל הצעה (למשל – תעשיית הבידור). חברות גדולות נוטות להיות פתוחות יותר למועמדים זרים גם משום שיש להן שלוחות במדינות אחרות (כך שהעובד יכול לעבור למשרד אחר של החברה במידה ואינו עולה בהגרלה לויזת עבודה).

כל האמור לעיל נכון בכל ארה"ב כרגע, ואינו ייחודי לשיקגו.

בית הספר משקיע מאמצים בבירור המצב הספציפי של כל חברה כך שבפני הסטודנטים יעמוד מלוא המידע העדכני והמדויק, וסטודנטים זרים יוכלו להשקיע משאבים בחברות שאכן מעוניינות במועמדות שלהם.

באופן אישי, חיפשתי התמחות בתעשיית הביוטק, והתמקדתי בחברות גדולות ומבוססות שבסבירות גבוהה יותר יהיו מוכנות לתת הצעת עבודה למועמדים זרים. בנוסף, השקעתי זמן רב בבניית הרשת האישית שלי והיכרות עם אנשים מהתעשייה. היו מספר חברות שהתעניינתי בהן ולא היו מוכנות לשקול מועמדים שאינם אזרחים אמריקאיים, אך בסופו של דבר קיבלתי מספר הצעות עבודה מחברות מעולות, ובימים אלו אני נמצאת בקליפורניה בהתמחות קיץ באחת מחברות הביוטק הגדולות בעולם.

מה את אוהבת במיוחד בביה"ס ובתוכנית הלימודים? האם יש קורסים או מועדונים ספציפיים שהיית ממליצה עליהם לסטודנטים עתידיים?

אני חושבת שאוניברסיטת שיקגו משלבת רמה אקדמית מהגבוהות ביותר שיש עם עיר גדולה שיש בה מגוון כמעט בלתי מוגבל של אפשרויות בילוי וקריירה. מעבר לרמה הגבוהה של המרצים, יש בבית הספר מועדונים כמעט לכל תחום שניתן לחשוב עליו, החל מתחומי קריירה כמו מועדון ייעוץ ומועדון טק ועד תחומי עניין כמו מועדון הכדורעף או מועדון משחקי אסטרטגיה. ההמלצה שלי היא לא להתפזר על פני יותר מדי מועדונים, משום שפשוט אין זמן להשתתף בכל האירועים, וזה עוד בלי להזכיר אירועים שקורים בעיר ואינם קשורים לבות' (לפעמים מרוב אירועים של בית הספר קשה לזכור שיש גם אירועים כאלו…).

שני קורסים שנהניתי מהם במיוחד השנה היו Entrepreneurial Discovery ו-Negotiations, שניהם קורסים שדורשים מהסטודנטים להיות פרואקטיביים במיוחד במהלך השיעור ומחוץ לו. בנוסף, השתתפתי ברבעון האחרון ב-New Venture Challenge, תחרות סטארט-אפים שנערכת על ידי אחד המרכזים הפועלים באוניברסיטה, מרכז Polsky ליזמות, חוויה מיוחדת במינה שלמדתי ממנה המון.

אחד הדברים שהובילו אותי להתעניין בתכנית היא הגמישות הרבה שבית הספר מספק בבניית המערכת של כל סטודנט – ישנה גמישות כמעט מוחלטת בקורסים, שעות הלימוד, מיקום הלימודים (הקמפוס בהייד פארק או במרכז העיר), המרצים ועוד. התכנית היא ההפך המוחלט מ"One size fits all" – אין שני סטודנטים שעוברים בדיוק את אותה החוויה בבות'. כמות האפשרויות היא עצומה ולכן בעיני התכנית מתאימה למי שרוצים לבנות לעצמם תכנית שתתאים בדיוק לצרכים שלהם, ופחות לסטודנטים שמעוניינים לקבל תכנית מובנית מראש.

אחד הדברים שלא ידעתי מראש ושמחתי לגלות הוא שבית הספר מעודד ותומך ביוזמות חדשות של סטודנטים. מגוון האפשרויות לעשייה גדל כל הזמן משום שבמקומות שסטודנטים רואים חוסר ומוכנים להשקיע זמן ומאמצים על מנת לייצר משהו חדש, הם זוכים לתמיכה מלאה של בית הספר.

דבר נוסף שראוי לציון בעיני הוא הפתיחות הרבה של בית הספר לבני זוג ולילדים של הסטודנטים. כל שישי אחר הצהרים נערך בבית הספר אירוע "לסיום השבוע" שכולל אוכל ושתיה, ואליו מוזמנים גם בני הזוג והילדים. בני הזוג מוזמנים כמעט לכל אירוע שנערך על ידי בית הספר או קבוצות סטודנטים ויכולים להשתתף בשיעורים כשומעים חופשיים ולהצטרף כמעט לכל קבוצה סטודנטיאלית (למעט הקבוצות שעוסקות בלעדית בחיפושי עבודה). למשל, בעלי, יואל, השתתף השנה בקבוצת הרוגבי של בית הספר ואף נסע עם הקבוצה למשחקי חוץ ברחבי ארה"ב. בית הספר תומך בבני הזוג וגם באוכלוסיית ההורים הסטודנטים. דוגמא נוספת, זוג חברים קיבלו אישור להביא את בנם התינוק לסופ"ש גיבוש שנערך מחוץ לעיר בתחילת השנה הראשונה, מתוך הכרה שכאשר שני ההורים סטודנטים הם יתקשו למצוא פתרון בו בנם נשאר בשיקגו והם נוסעים לסופ"ש שלם.

אילו מועמדים מחפש ביה"ס? מי יהנה במיוחד בביה"ס? האם יש לך טיפים למועמדים עתידיים?

מעבר לדברים הברורים, כמו יכולת אקדמית גבוהה, בית הספר מחפש מועמדים בעלי סקרנות אינטלקטואלית, אנשים שחושבים בגדול, לוקחים אחריות ומוכנים להניע דברים.

בית הספר יתאים במיוחד לאנשים בעלי מודעות עצמית גבוהה שיודעים מה הם רוצים להשיג מהתואר ומחפשים לעצב לעצמם חווית MBA שמתאימה לצרכים שלהם ולמי שפורחים בעבודה בצוות ולא נרתעים ממנה.

ברמה הפרקטית, בית הספר מחפש לא רק אנשים שמעוניינים בתכנית, אלא גם אנשים שהתכנית באמת מתאימה להם. חשוב שתדגימו באפליקיישן ובראיון איך בית הספר יכול לתמוך בשאיפות האישיות שלכם, והדרך הטובה ביותר לוודא את זה היא לדבר עם סטודנטים ובוגרים של בית הספר שהלכו במסלולים דומים לאלו שמעניינים אתכם, ולשמוע מהם באילו דרכים בית הספר עזר להם.

לבית הספר חשוב לכלול בתכנית סטודנטים מרקעים מגוונים ובין היתר יש מאמץ להגדיל את מספר הסטודנטים הבינ"ל שמגיעים לתכנית. לבות' מלגה ייחודית בגובה שכר לימוד מלא + מלגת מחייה שניתנת למספר סטודנטים ישראלים מדי שנה (המלגה מיועדת לישראלים בלבד).