ארכיטקטורה
תואר שני בארכיטקטורה (M.Arch) הינו תואר מקצועי בארכיטקטורה המיועד למי שמעוניין לעבוד כארכיטקט. תואר כזה כולל בדרך כלל מספר תחומי לימוד כגון עיצוב, מדעי הבניה, הנדסת מבנים, היסטוריית הארכיטקטורה, תיאוריה, התנסות מקצועית וכן קורסי בחירה במגוון נושאים.
ישנם מספר מסלולים ללימודי ארכיטקטורה:
המסלול הראשון נקרא 4+2 ומתחיל בתואר ראשון בארכיטקטורה שנמשך 4 שנים, ואחריו שנתיים נוספות של לימודי תואר שני.
המסלול השני מתחיל בתואר שני שנמשך 3-3.5 שנים, ומיועד לאנשים שלמדו תואר ראשון במגוון תחומים (לאו דווקא ארכיטקטורה). מסלול זה נחשב לארוך יותר מהמסלול הראשון הנ"ל, ובמסגרת התואר השני יאלצו חלק מהסטודנטים להשלים חומר הנדרש לעבודת הארכיטקט ולא נכלל בתואר הראשון שלהם.
המסלול השלישי למי שרוצה להפוך לארכיטקט כולל תואר של 5 שנים (בדרך כלל תואר ראשון B.Arch) המאפשר לגשת לבחינת ה-ARE לצורך קבלת רשיון ארכיטקט בארה"ב. מסלול זה לא מיועד למי שמעוניין ללמד ארכיטקטורה.
חשוב לציין כי ישנה משמעות לבחירת האוניברסיטה עבור לימודי הארכיטקטורה, מאחר וישנם הבדלים במיקוד ובדרך ההוראה בין האוניברסיטאות השונות. חלק מהאוניברסיטאות מתמקדות בהיבטים הטכניים של המקצוע, בעוד אחרות שמות יותר דגש על היבטים היסטוריים או אומנותיים של הארכיטקטורה.
התוכניות המובילות
להלן כמה מבתי הספר המובילים ללימודי תואר שני בארכיטקטורה בארה"ב:
- Harvard Graduate School of Design
- Yale School of Architecture
- Columbia Graduate School of Architecture, Planning, and Preservation
- MIT School of Architecture and Planning
- Cornell College of Architecture, Art, and Planning
- Cincinnati School of Architecture and Interior Design
- Wash. U. St. Louis School of Design and Visual Arts
- Michigan Taubman College of Architecture and Urban Planning
- UT Austin College of Architecture
- UVA School of Architecture
- California at Berkeley College of Environmental Design
- University of Pennsylvania Design
- Princeton School of Architecture
- Virginia Tech School of Architecture and Design
מהן דרישות הקבלה?
כדי להתקבל ללימודי תואר שני בארכיטקטורה יש להגיש "בקשת קבלה" ("אפליקיישן") דרך אתר ביה"ס. להלן מרכיבי בקשת הקבלה (המשקלים של כל אחד מהם משתנים מאוניברסיטה אחת לשניה):
"רקע אישי" ו/או קורות חיים
מומלץ לכתוב CV של עמוד אחד המתמצת את הרקע האקדמי והמקצועי ומבליט את ההישגים ונקודות החוזק של המועמד.
חיבורים או Personal Statement
המועמד יצטרך לכתוב חיבורים או 'הצהרת כוונות' בהם יפרט את הרקע שלו, הסיבות בגללן הוא מעוניין בתואר, תחומי העניין שלו ותוכניותיו האקדמיות/מקצועיות לעתיד. החיבורים נחשבים למרכיב החשוב ביותר באפליקיישן, וחשוב לכתוב חיבור מעניין, אותנטי וייחודי שיבליט את המועמד לעומת השאר, וכמובן להתייחס למגבלת המילים שציין ביה"ס.
ציון GMAT/GRE (בדרך כלל לא מוגדר ציון מינימלי לקבלה)
ציון GMAT תקף לחמש שנים וניתן להיבחן מספר פעמים כדי לשפר את הציון. בדרך כלל ועדות הקבלה לוקחות בחשבון את הציון הגבוה ביותר בלבד.
ציוני התואר הראשון (כולל הגשת גליונות ציונים)
בד"כ, המקום היחסי בשכבה (למשל: 20% עליונים, 40% עליונים, הצטיינויות) הוא החשוב מבחינת ועדת הקבלה. פחות חשוב המוסד בו קיבלת את התואר (תיתכן עדיפות קטנה לאוניברסיטה על פני מכללה).
ציון מבחן ה-TOEFL (מבחן אנגלית)
מועמד ממדינה שאינה דוברת אנגלית שעשה את התואר הראשון באוניברסיטה בה שפת ההוראה אינה אנגלית יצטרך להיבחן במבחן ה-TOEFL. חלק מהאוניברסיטאות דורשות ציון מינימום מסוים.
תיק עבודות (Portfolio)
תיק עבודות הכולל כמה מעבודותיו הקודמות של המועמד.
2-3 המלצות
המועמד יידרש לספק המלצות מאנשים שיכולים להעיד על יכולותיו וכישוריו האקדמיים והמקצועיים, בדרך כלל פרופסורים/מרצים או מעסיקים. חשוב לבחור אנשים המכירים היטב את המועמד ופועלו שיכולים לספק המלצה חזקה ונלהבת הכוללת גם דוגמאות ספציפיות, ולאו דווקא אדם בכיר ומפורסם.